OLEJEK ETERYCZNY ,,SOSNA ZWYCZAJNA" 10 ml

£5.19 £6.49

OLEJEK ETERYCZNY "SOSNA SZKOCKA"

100% naturalne
Nazwa łacińska: Pinus sylvestris
Pochodzenie: Indiaes
Podanie: wewnątrz i na zewnątrz

chemotyp: pinene

Co to jest chemotyp?  Jest to forma klasyfikacji chemicznej, biologicznej i botanicznej ze względu na dominującą cząsteczkę chemiczną znajdującą się w olejku eterycznym. Klasyfikacja ta zależy od czynników bezpośrednio związanych z warunkami życia roślin, krajem pochodzenia, klimatem, glebą, nasłonecznieniem roślin, czynnikami fitosocjologicznymi i okresem uprawy, które mogą mieć wpływ na podstawowy skład oliwy. Często nazwa rośliny pochodzi od cząsteczki chemicznej, która dominuje w jej składzie, np. Mięta, ponieważ zawiera mentol, który nadaje jej charakterystyczny miętowy zapach, geraniol, ponieważ zawiera geraniol. Pelargonia jest również potocznie nazywany cytryną, ze względu na swój lekko cytrynowy zapach, który nadaje mu cytronellol. Idźmy dalej, werbena, bo zawiera werbenol, bergamotka, bo zawiera bergapten, ale także limonen, jak większość cytrusów o zapachu limonki.

Sosna był związany z duchowym światem ludzi od starożytności. W przeszłości wierzono, że spacerując po sosnowym lesie człowiek może odzyskać utraconą wigor i ponownie połączyć się z duchem zamieszkującym jego wnętrze. W dzisiejszych czasach olejek sosnowy jest składnikiem kosmetyków i perfum dla mężczyzn.
W grudniu, kiedy zima spoglądała na okna, kąpiele wzbogacone olejkiem sosnowym były brane przynajmniej raz w tygodniu. To leczenie zrewitalizowany the całego ciała i wzmocnił układ odpornościowy. W klatkę piersiową wcierano olejek sosnowy, poklepywano po plecach i wdychano, aby udrożnić drogi oddechowe. Astma i inne choroby układu oddechowego byli nim również leczeni. Był antyseptyczny, więc w czasach, gdy alkohol był trudny do zdobycia, olej wcierano w celu dezynfekcji rany. Wszystkie pachnące maści na bazie olejków i żywicy sosnowej działały również jako dezodorant. 


Środki ostrożności: olejek sosnowy jest zabroniony w padaczce i niewydolności nerek. Uważaj, aby nie używać go na podrażnionej, delikatnej lub zapalnej skórze. Nie jest zalecany kobietom w ciąży i karmiącym oraz małym dzieciom bez porady lekarskiej. Unikaj kontaktu z oczami i błonami śluzowymi.

Może Ci się spodobać

Ostatnio oglądane