OLEJEK ETERYCZNY "PALMAROSA" 10 ml

£5.19 £6.49

OLEJEK ETERYCZNY "PALMAROSA"

100% naturalne
Nazwa łacińska: Cymbopogon martinii
Pochodzenie: Indie

Pojemność: 10ml

 

POCHODZENIE I HISTORIA
Palmarosa jest trawa cytrynowa-podobna roślina o czerwonych kwiatach jak pelargonie. Ze względu na dużą zawartość geraniolu przypomina pelargonię i różę.
Popularnie znany jako „Geranium indyjski”lub„ Bodziszek turecki ”.

Palmarosa jest bardzo znany w Indiach, gdzie odgrywa ważną rolę w medycynie ajurwedyjskiej w walce z chorobami zakaźnymi.
Roślinę tę można spotkać dziko w Indiach, natomiast na Madagaskarze uprawiają ją miejscowi rolnicy. Do Europy dotarła drogą przez Konstantynopol. 

Ponieważ palmarosa nie jest drogim olejem, jest często używany do podrabiania olejku różanego. Palmarosa jest szeroko stosowana w medycynie ajurwedyjskiej, stosowana jest w postaci suszonej herbaty i olejku eterycznego. Działa silnie antybakteryjnie i antyseptycznie. 

To zapobiega infekcjom, grzybicy, leczy trądzik niezastąpiony w leczeniu dolegliwości ginekologicznych i zapalenia pęcherza. 

Zalecana podczas biegunki, chorób żołądka i jelit, w tym zespołu jelita drażliwego. Jest również naturalnym dezodorantem, kilka kropel tego olejku rozprowadzonego pod pachą zapewni Ci świeżość przez cały dzień. Palmarosa nie jest antyperspirantem, nie blokuje naturalnego pocenia się, ale zabija bakterie, które powodują nieprzyjemne zapachy. Stosowany również przez mężczyzn zmagających się z nieprzyjemnym zapachem potu. Palmarosa chroni stopy przed grzybicą. 

Kiedy swędzi i paliwystarczy potrzeć 1 kropla oleju, Między palcami. W ajurwedzie palmarosa jest zalecana przy przeziębieniach, grypie i zapaleniu migdałków. W krajach, w których rośnie, popularna jest herbata z drzewa palmowego, przypominająca herbatę z trawy cytrynowej lub herbatę z geranium. Działa również uspokajająco i uspokajająco.


Zapach palmarosa olejek znajdziemy w dezodorantach, świecach zapachowych, np. przeciw komarom, perfumom i kosmetykom do cery problematycznej, szczególnie skłonnej do trądziku lub w kremach przeciwzmarszczkowych. 

Palmarosa jest również dodawana do preparatów, które wzmocnić odpornośćśrodki przeciwbólowe, ukąszenia owadów i olejki do masażu relaksacyjnego, masaż antycellulitowy i drenaż limfatyczny.


Palmarosa nie jest zalecana kobietom w ciąży i karmiącym, dzieci i osoby o wrażliwej skórze. Olejek eteryczny może podrażniać oczy i błony śluzowe, dlatego należy zachować szczególną ostrożność podczas nakładania.

Może Ci się spodobać

Ostatnio oglądane